sábado, 30 de marzo de 2024

José Ramón Garnelo Gonzálvez

 

José Ramón Garnelo Gonzálvez










José Ramón Garnelo Gonzálvez naix en Enguera el 16 de maig de 1830.

A pesar de nàixer en el sí d'una família d'artesans, el seu pare era ferrer, es trasllada a Valéncia en l'intenció de cursar la segona ensenyança i la carrera de Medicina.

Durant la seua etapa d'estudiant de medicina, compatibilisa estos estudis en els de Belles arts. Conclosos els seus estudis de medicina es trasllada a Enguera, a on compagina la seua professió de mege en la seua autèntica passió: les arts.

Del periodo que va permanéixer en Enguera tenim notícia d'una prolífica producció pictòrica, la qual embellia les estàncies de les cases de les seues amistats.

Es va adinsar en atres camps de les Belles arts, com el treball de la fusta. Aixina ho demostra la talla de la Puríssima Concepció del convent de Carmelites de Enguera.

Junt a la seua qualificació com a artista destaca la seua àmplia cultura i les seues inquietuts lliteràries. Va cultivar la poesia i el teatre, en obres com La comèdia enguerina.

El seu amor per la cultura i el seu caràcter mamprenedor li conduïxen a l'extrem de montar una imprenta en el seu domicili, editant els semanaris: La Campiña i el Anunciador Montillano.

Va colaborar en la revista ilustrada Museu Universal. En cert caràcter científic, es va plantejar el proyecte de publicar una obra en dos volums, de la qual només un va aplegar a vore la llum: L'Home davant l'Estètica.

Va contraure matrimoni en Josefa de la Cruz Aparicio Sarrión, naixcuda en Montilla, els pares de la qual alternaven residència entre Enguera i Montilla per a atendre els seus negocis.

D'este matrimoni varen nàixer Elena i Eloísa.

Despuix de la mort de Josefa Aparicio, va contraure segon matrimoni en Josefa Dolores Alda Moliner, qui li va donar sis fills: José Santiago, Enrique, Lola, Teresa, Manuel, que va fallir en a penes uns mesos de vida i un nou Manuel.

En 1876 es trasllada a Montilla. En esta ciutat desenrollarà la seua vida professional, adquirint una excelent reputació com a mèdic.

En Montilla desenrolla les seues inquietuts artístiques i participa activament en la vida cultural de la ciutat.

L'ambient cultural en el que es desenvol José Ramón Garnelo Gonzálvez, és pres pels seus fills com a eixemple sent indubtablement l'orige de la vocació artística de Eloisa, José Santiago i Manuel. José Ramón Garnelo Gonzálvez moriria l'1 d'abril de 1911 en Montilla.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Salvador Pla Bo

  Salvador Pla  Bo Salvador Pla y Bo és un artiste naixcut en 1848 en Sueca, Valéncia. Va estar actiu i va viure en Sueca