miércoles, 19 de junio de 2024

Higinio Blat Pérez

  Higinio Blat Pérez

















Higinio Blat Pérez va nàixer el dia quinze d'abril de 1893 en la castiça Plaça de Mosén Sorell del barri del. Carmen de Valéncia.
Pintor, professor i mestre de pintors.

Fill de Mariano Blat García i de Trinitat Pérez Dasí.

Va estudiar en l'Acadèmia de Belles arts de Sant Carlos de Valéncia.

Va heretar la tècnica artística de Joaquín Sorolla, puix va ser amic i va treballar en pintors que havien segut discípuls del mestre valencià.

Higinio va conéixer a la també pintora Carlota Garmendia en París, on abdós havien anat a estudiar.

Es varen casar en la localitat natal d'ella el 29 de setembre de 1926.

Varen tindre dos filles, Miren Itziar que va nàixer en 1927 i Elisabeth, naixcuda en 1929.

Higinio Blat i Carlota Garmendía varen compartir vida personal i artística durant prop de cinquanta anys. Cap a 1933 varen marchar a Pau (França), molt prop dels Pirineus i allí instalaran el seu estudi els dos pintors durant prop de 15 anys.

La guerra civil va marcar el devindre familiar i el pintor i la seua família es varen marchar finalment, a viure a Mèxic procedents en 1947, despuix d'una breu estància en Washington i Nova York.

En acabant d'instalar-se en Ciutat de Mèxic varen expondre les seues obres en el Cassino Espanyol. En 1951 es va traslladar la família a viure a Hermosillo (Sonora), al nort del país asteca. Allí, Higinio Blat va ser el primer director i fundador de l'Acadèmia d'Arts Plàstiques de l'Universitat de Sonora, sent professora de la mateixa Carlota Garmendia.

En Sonora va permanéixer prop d'una década, per a retornar a Espanya, junt en la seua família, a finals de 1959.

Es varen instalar en Pamplona, ciutat en la que va fallir Higinio als 81 anys d'edat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Joan Costa

  Joan Costa Joan Costa va nàixer en 1952 en Gandia  El treball de Costa ha transpasat fronteres i ha aplegat fins a Estats Units i França. ...